KLACHTENWIJZER

Voor iedere klacht een oplossing op maat!

 

Door een afwijkende voetstand kunnen veel problemen ontstaan aan enkels, knieën, heupen of rug. De behandeling wordt afgestemd op uw specifieke omstandigheden en kan onder meer bestaan uit het vervaardigen van een maatwerk voetbed, orthese of prothese. Daarnaast krijgt u van ons altijd aanvullende adviezen met betrekking tot schoeisel en verschillende rek- en strekoefeningen.

 

Hielspoorklachten/hielklachten

Een hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. Circa 30% van de bevolking heeft een dergelijke verkalking, maar niet iedereen ervaart hielpijn. Andersom is het ook mogelijk dat mensen wel hielpijnklachten ondervinden, maar dat er helemaal geen sprake is van verkalking. In die gevallen gaat het om peesplaatontsteking, ofwel fasciitis plantaris: een ontsteking die zich toevallig voordoet op dezelfde plek waar ook het hielspoor meestal ontstaat. Eigenlijk is het meestal de peesplaatontsteking die de pijnklachten veroorzaakt, al dan niet met een waarneembaar hielspoor.

Vooral ’s ochtends of na langere tijd stilzitten is hielpijn of voetpijn een van de meest genoemde symptomen. In veel gevallen helpt het om wat te gaan lopen en op te warmen. Ook ontstaan er vaak problemen bij lang staan en lopen. Vooral bij mensen die een staand beroep uitoefenen is dit lastig te vermijden en kan dit zeer pijnlijke voeten veroorzaken. Bij Smulders Podotherapie behandelen we veel hielspoorklachten door middel van een podotherapeutisch voetbed. In combinatie met verschillende rek- en strekoefeningen, schoenadvies en advies met betrekking tot (over)belasting zijn de pijnklachten dan vaak in korte tijd goed te verhelpen.

 

Achillespeesklachten

Achillespeesklachten zijn blessures die ontstaan door overbelasting of irritatie van de achillespees. Deze pees is het uiteinde van de twee kuitspieren die aanhechten achter op het hielbeen.  Achillespeesklachten zijn een veel voorkomende blessure bij mensen die een sport beoefenen met veel loop- en springelementen. Door overmatige tractie op de achillespees kan deze overbelast raken en in een later stadium kan deze pees zelfs ontstoken raken of doorscheuren (ruptuur). Mogelijke oorzaken:

 

• afwijkende voetstand

• slechte warming up

• slecht schoeisel/ loopondergrond

 

De pijn aan de achillespees is meestal voelbaar op de plaats van aanhechting aan de hiel of tot 6 cm daarboven. In het acute stadium is de achillespees vaak rood, gezwollen, warm en pijnlijk: dit zijn duidelijke ontstekingsverschijnselen.

 

SHIN SPLINT/MTSS

Het onderbeen bestaat uit 2 botten: het scheenbeen aan de binnen-/voorzijde en het kuitbeen aan de zij-/achterkant. Deze 2 botten worden verbonden door een sterke bindweefselplaat. Onderaan vormen het scheenbeen en het kuitbeen de benige onderdelen van respectievelijk binnen- en buitenenkel. De botten worden omhuld door een dun beenvlies, dat goed doorbloed is en zeer gevoelig. Denk maar eens aan de pijn bij een stoot tegen de schenen!

Aan het onderbeen ontspringen een aantal spieren. De diepe kuitspier, de achterste scheenbeenspier en de lange teenbuigspier zijn de belangrijkste. Al deze spieren spelen een rol bij het ontstaan van Shin-Splints: irritaties van het beenvlies op de plaats van aanhechting van de genoemde spieren aan het bot. Hierbij kan het ook gaan om een ontstekingsreactie.

 

Oorzaak

Shin-Splints ontstaan vaak bij loopsporten waarbij de voet te veel naar binnen beweegt (overpronatie). Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door verkeerd schoeisel, een verkeerde voetstand of een verkeerde voetafwikkeling.

 

Klachten

De belangrijkste klacht is pijn, die meestal gevoeld wordt op de onderste helft van het scheenbeen, aan de binnenzijde. De pijn kan ook lager worden gevoeld, tot aan de binnenenkel, of hoger, zelfs tot aan de knie.

De pijn is scherp van karakter en wordt vaak omschreven als ‘steken’, bij hevigere klachten als ‘stokslagen’. In zulke gevallen is de loper duidelijk te lang met de klachten doorgelopen.

 

De pijn wordt gevoeld bij de landing en ook wel bij de afzet, soms bij het hurken. Ook aanraking geeft veel pijn, bijvoorbeeld als de benen over elkaar worden gelegd. De pijn kan heviger worden en er kunnen meer klachten ontstaan bij een lager looptempo.  Afhankelijk van de ernst van de klachten kan met hardlopen worden doorgegaan, maar vaak is de pijn daar te hevig voor. Een enkele keer kan er sprake zijn van een licht oppervlakkige zwelling op de plek van de pijn en wordt er door de loper een ‘strengetje’ gevoeld. Ondanks een rustperiode komen de klachten meestal weer terug als er geen aanvullende behandeling plaatsvindt.

 

Behandeling

Bij Smulders Podotherapie bekijken we alle aspecten van de klacht. Niet alleen alledaagse activiteiten worden besproken, maar zeker ook sport-specifieke aspecten. Vanwege de complexiteit van het probleem zijn er verschillende vormen van therapie mogelijk, waaronder sportinlegzolen, schoenadvies, tijdelijke ontlasting (zool) in combinatie met fysiotherapie, loopadvies, etc.

 

Morton Neuralgie

Een Mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes. De beknelde zenuw raakt hierdoor geïrriteerd. Meestal betreft het de zenuw tussen het 3e en 4e middenvoetsbeentje, soms ook tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentje. Wanneer de zenuw erg geïrriteerd is, kan deze opzwellen waardoor er meer kans ontstaat op beknelling tussen de middenvoetsbeentjes. Zenuwbeknelling ontstaat vaak op deze plek omdat hier twee zenuwbanen samenkomen.

 

Oorzaak

Een Mortonse neuralgie kan vele oorzaken hebben. Vaak is een afwijkende voetstand debet aan het begin van de klachten, uiteraard in combinatie met de belasting en activiteiten die ondernomen worden. Verschillende activiteiten, zoals hardlopen, tennis en voetbal, maar ook strak zittende schoenen en lopen op hoge hakken, kunnen neuralgische (zenuw) klachten veroorzaken.

 

Klachten

De symptomen in het beginstadium van de klacht zijn vooral acute pijnaanvallen in de voorvoet, met uitstralende pijn naar de tenen. De pijn treedt bijna altijd plotseling op tijdens lopen/sporten en heeft het karakter van kramp of een snijdende pijn. Het uittrekken van de schoen en het masseren van de voet zorgt het snelst voor verlichting van de klachten. Uiteindelijk volgen de pijnaanvallen elkaar steeds sneller op en houden ze langer aan. De klachten verdwijnen niet meer zo snel door het uittrekken van de schoenen of massage. Op den duur kunnen zenuwverdikkingen (neuromen) zo dik worden dat het onmogelijk wordt om zonder pijn schoenen te dragen: dan wordt de pijn chronisch.

 

Behandeling

Bij de behandeling is het belangrijk om de overdruk op te heffen en te zorgen dat de zenuw weer “vrij” komt te liggen. Dit kan door middel van taping, een podotherapeutische inlegzool of een teenorthese.

 

Hallux Abducto Valgus

Hallux Valgus is een veel voorkomende klacht aan de voeten die verschillende oorzaken kan hebben. Er is een verband tussen Hallux Valgus, hypermobiliteit van de gewrichten en het overmatig naar binnen zakken van de voet.  Andere belangrijke boosdoeners zijn te nauwe schoenen of schoenen met hoge hakken. Bij een Hallux Valgus groeit de grote teen steeds meer naar binnen, terwijl het middenvoetsbeentje van de grote teen juist naar buiten groeit. Hierdoor ontstaat vaak een hinderlijke knobbel op het grote teengewricht die ook wel “Bunion” wordt genoemd. Deze knobbel is vaak zeer pijnlijk en kan ontstoken raken door, onder andere, te smal en te slap schoeisel. Hallux Valgus komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

 

Behandeling

Een podotherapeutisch voetbed in combinatie met goed schoenadvies kan de vergroeiing vertragen en mogelijk zelfs stopzetten.

 

Voorvoet

Voorvoetklachten zijn veel voorkomende klachten, die kunnen voortkomen uit overbelasting van spieren, zenuwen, gewrichtskapsels en botten. Vaak is er sprake van een zeurende en/of scherpe pijn onder de bal van de voeten, de middenvoetsbeentjes zijn onder en/of bovenop de voet pijnlijk. Is er een ontsteking aanwezig als gevolg van de continue overdruk (overbelasting), dan ontstaat er zwelling ter hoogte van de voorvoet en wordt de huid warm en rood.

 

Klachten

Veel oudere mensen hebben het gevoel dat ze op “botjes lopen”. De oorzaak hiervan is dat de kwaliteit van het vetweefsel onder de voorvoet afneemt. Door de overdruk kan ook eelt onder de voorvoet ontstaan, evenals, in een later stadium, pijnlijke ontstoken likdoorns.

 

Behandeling

Rust en koelen van de voorvoet geeft vaak al veel verlichting. Bij Smulders Podotherapie worden voorvoetklachten verholpen met een voetbed én een schoenadvies op maat. Indien noodzakelijk worden overmatig eelt en eventuele likdoorns verwijderd tijdens een voetbehandeling.

 

 

Hebt u vragen of wilt u dat we u terugbellen voor een afspraak?

AFSPRAAK MAKEN?

MAAK EEN AFSPRAAK

Loeffstraat 12a

5142 ER  Waalwijk

 

T 0416 650 633

Ma t/m vrij 8:30 - 17:00 u